Проливен дъжд се изля на източния бряг на Австралия в четвъртък, като в Сидни през нощта падна количество, равно почти на месечната валежна норма, потопи улиците под вода и предизвика евакуации, съобщи Ройтерс.

Властите предупредиха за очаквани нови валежи през деня.

Мъж, отнесен от придошлите води в северозападната част на града, е бил спасен от екипите на гражданската защита, съобщават местните медии.

В социалните мрежи се разпространяват видеозаписи, на които се виждат автомобили, които се опитват да пресекат наводнени улици, паднали дървета и отломки, които се носят по реките.

Обитателите на дом за възрастни хора са били евакуирани през нощта. Петте милиона жители на Сидни получиха предупреждение от властите да избягват ненужни пътувания и да се подготвят за възможни евакуационни заповеди.

От началото на годината в Сидни са паднали 1226,8 мм дъжд при норма за цялата година от 1213 мм. В популярния туристически квартал Бонди са паднали рекордните 170 мм валеж в рамките на 24 часа до 9 ч. сутринта местно време в четвъртък, съобщи метеорологичната служба. Тя предупреди, че през следващото денонощие в града се очакват до 180 мм дъжд.

Лятото на източния бряг на Австралия се доминира за втора поредна година от климатичното явление Ла Ниня, което се свързва с повишени валежи. Нивото на повечето реки беше близо до максимума още преди последните валежи.

Очаква се язовирът "Варагамба", основният водоизточник на Сидни, да прелее в петък.

Няколко населени места в щата Нов Южен Уелс все още се борят с последиците от две опустошителни наводнения през март.