Глобалното затопляне и топенето на ледниците предизвика намаляване на размера на планктонните водорасли в Антарктика, които са основна храна за крила и това може да има катастрофални последици за цялата екосистема, казва за ТАСС Владимир Муханов от севастополския Институт по биология на южните морета в Руската академия на науките, цитиран от БТА.

Муханов е участвал в експедиция, провела изследвания в протока Брансфийлд между Южните Шетландски острови и Антарктическия полуостров. Той е изследвал нанофитопланктона.

"Във фитопланктона на Антарктика обикновено преобладават големи диатомови водорасли. През антарктическото лято тези диатомови водорасли започват да цъфтят.

През последните десетилетия заради глобалното затопляне се топят ледници и водата в крайбрежните райони на Антарктика се опреснява. Именно в тези райони настъпва и заместването на големите диатомови водорасли с малки криптофитови водорасли, за които е благоприятно понижаването на солеността на водата. Това може в бъдеще да има катастрофални последици за цялата екосистема на Антарктика", казва Муханов.

Крилът се храни с големи диотомови водорасли,

а той от своя страна е храна на риби, тюлени, китове и пингвини. "Върху крила е построена хранителната пирамида в антарктическите води. Сега запасите от неговата основа храна намаляват, а той не може да се храни с криптофитови водорасли", обясни експертът.

Освен това крилът има конкуренция - морските организми салпи. "Те се хранят с фитопланктон като криптофитовите водорасли и изтласкват крила", добави той.