Световните цени на храните са скочили с 31% през последната година, според Организацията на ООН по храните и земеделието, съобщава СиЕнЕн.

Недостигът на доставки, причинен от екстремни метеорологични условия, е един от няколко фактора зад тази инфлация на храните.

"Няма съмнение, че промените в моделите на времето оказват влияние върху хранителните ни запаси", казва Дженифър Барташус, старши анализатор в Bloomberg Intelligence, която обхваща основни продукти и пакетирани храни.

Робърт Яугър, 35-годишен ветеран от хранителната индустрия, също е съгласен за ценовия ръст в селското стопанство. Но за разлика от предишните бумове, според него, този не се ръководи от типични фактори като търсене на развиващия се пазар или слаб щатски долар.

"В миналото нямаше все още климатична катастрофа, която обединяваше всички фактори", казва Яугър, изпълнителен директор на енергийните фючърси в Мизухо Секюритис. "Никога не съм виждал нещо подобно - където всичко расте в небесата едновременно."

Тежките метеорологични събития са допринесли за загуби от природни катастрофи от 40 милиарда долара само през първата половина на 2021 г., според Swiss Re, най -голямата презастрахователна компания в света. Това е втората най-висока сума в историята.

Разбира се, не всички екстремни климатични условия са причинени от климатичната криза.

Например, някои променящи се метеорологични модели могат да бъдат причинени от Ла Ниня, според Розенцвайг, професор от Колумбия, който е и старши изследовател в Института за космически изследвания на НАСА Годард.

Повишаването на цените на храните може да се дължи на множество фактори - някои от които нямат нищо общо с изменението на климата.

Например, известна инфлация на храните се причинява от недостиг на работници, включително в селскостопанския сектор на фона на пандемията и репресиите на администрацията на Тръмп срещу имиграцията.

Транспортните разходи също са високи поради повишените цени на петрола и недостига на шофьори на камиони. Да не говорим за повишените разходи за опаковане.

Потребителските цени са скочили с 5,4% през последните 12 -те месеца, приключили през юли, според правителствената статистика, публикувана в сряда. Това съответства на най - бързия годишен скок на цените от 2008 г. Цените на производителите се повишиха още по - бързо през юли, като поставиха рекорд за втори пореден месец.

"Аз съм в индустрията от 38 години и това е най - високото, което някога сме виждали. Инфлацията се увеличава.", казва Орландо Олаве, старши директор по операциите в супермаркета в Ню Йорк Мортън Уилямс. "Невероятно е колко много неща поскъпват сега."

93% от пшеницата в лошо състояние в щата Вашингтон

Цените на пшеницата се покачват отчасти поради "опасения относно сухото време и условията на реколтата в Северна Америка", според агенцията на ООН по храните. По - конкретно, сушите в Канада и северозападната част на Съединените щати са компрометирали в голяма степен реколтата от пшеничните култури.

Последният доклад за културите, публикуван от USDA, установи, че само 11% от пролетната пшеница в шест американски щата е в добро до отлично състояние. Това е спад от 69% в сравнение с преди година.

В щата Вашингтон зашеметяващите 93% от пролетната пшеница са в лошо или много лошо състояние поради засушавания, според Dash Monitor.

" Ден след ден те получават температури, които никога не са виждали досега", каза Яугър.

"Пълен провал на реколтата"

Повече от 95% от западната част на САЩ в момента е в някакво ниво на суша.

"Сушите са накарали някои фермери да спрат да отглеждат някои култури като цяло - пълен провал на културите", каза Розенцвайг.

Изменението на климата увеличава честотата и тежестта на сушите, според Междуправителствената група на ООН по изменението на климата. Доклад, публикуван от групата тази седмица, установи, че сушите, които може да са се случвали само веднъж на десетилетие, сега се случват 70% по - често по света.

Крис Фийлд, професор, който изучава изменението на климата в Станфордския университет, се тревожи за това как сушите и водните ограничения в Калифорния и Запада ще повлияят на американските доставки на ядки, плодове и зеленчуци.

"Досега не сме виждали масово повишаване на цените на храните за американските потребители", пише Фийлд в имейл до медиите.

"Но тъй като крайностите стават все по - чести, рискът става все по -реален."