Ураганът Пабло е само от първа категория в момента, но той е исторически прецедент: има си скорост на вятъра над 140 километра в час, има си и око и се образува рекордно северно в тази част на света.

Тропическият циклон с рекордно северно месторождение се образува в Атлантическия океан почти на географската ширина на Бискайския залив, срещу бреговете на Испания (виж галерията).

Снимки: Туитър

В следващите  часове той ще се движи на североизток-север и ще се включи в циркулацията на голям и мощен свой атлантически събрат, който не е ураган, а обикновен циклон.

Любопитното в случая е, че Пабло, както се нарича ураганът, ще засили още повече атлантическия циклон и в началото на следващата седмица той ще се превърне в огромно барично образувание, което в източната си периферия ще влияе сериозно и  на времето на Балканите.

Увличайки в гигантската си атмосферна центрофуга атмосферата над огромен по площ регион от полукълбото, той ще придвижи субтропични въздушни маси и след 2-3 дневното захлаждане, през следващата седмица отново ни очаква топло за сезона време, благодарение отчасти и на Пабло.

Забележете на картата на местата с първо интензифициране на ветровете до ураганни стойности на съответните урагани в Атлантика. В западната част това е нормално - там Гълфстрийм "влачи" топли тропически води далеч на север. Същевременно, Пабло се формира на уникално място - близо 1000 километра северно от предния рекордьор - Винс през 2005 година.

На това място има студено океанско течение, водещо произхода си от ледените води около Гренландия и явявайки се отчасти продължение на Гълфстрийм, но негов антипод. Самия факт на появата на такова уникално явление на такова уникално място се дължи на затоплените вследствие на промяната на климата води на океаните.

"Глобално затопляне" и "промяна на климата" са синоними, въпреки конспиративните дъвки на т. нар. "скептици".