Ураганът "Хелън" връхлетя четири американски щата. Стихията, съпътствана от ветрове със скорост 225 км/ч и проливни дъждове, е една от най-мощните бури, връхлитали САЩ.

Броят на загиналите от урагана в югоизточните американски щати Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина достигна до 30 души според изчисленията на Асошиейтед прес.

Бедствието остави след себе си разруха във Флорида и по югоизточното крайбрежие на САЩ, изкоренявайки дървета, отнасяйки домове и водейки до мобилизирането на спешните служби за спасяването на блокираните от придошлите води.

Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп заяви на пресконференция, че десетки хора все още са блокирани в домовете си, пострадали от урагана от четвърта категория. Поривите на вятъра достигаха 225 км/ч, когато "Хелън" връхлетя Флорида.

Снимка: АР/БТА

Няколко болници в южната част на Джорджия са останали без електрозахранване, една в съседния щат Тенеси е също затворена.

Снимка: АР/БТА

Властите "имат затруднения при достигането на някои места", затова и екипи с моторни резачки "работят по освобождаването на пътищата", заяви Кемп на пресконференцията.

"Хелън" е 14-ият най-мощен ураган, който е сполетявал САЩ, откакто се водят статистики, и е седмият по сила, връхлитал Флорида, показват данни на Националния център за ураганите.

Снимка: АР/БТА

Заради стихията летищата в Тампа, Талахаси и Сейнт Питърсбърг от вчера преустановиха работа.