Ураганът Йота, който достигна максималната си сила, удари бреговете на Никарагуа към 19.00 часа местно време /01.00 часа по Гринуич/, съобщи Франс прес, като се позовава на директор на никарагуанската метеорологична служба.

Йота следва същата траектория като урагана Ета от четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, който опустоши Централна Америка и причини смъртта на 200 души преди 15 дни.

Новият ураган, който достигна пета категория, е придружаван от ветрове с максимална скорост от 260 км/ч и представлява "смъртна заплаха" за Централна Америка, предупреди Американският национален център за ураганите, базиран в Маями.

Йота, 13-ият ураган от началото на годината, връхлитащ Централна Америка, застрашава обширни райони в Хондурас и Никарагуа с проливни дъждове и изключително силни ветрове, според американските метеоролози.

Десетки хиляди хора бяха евакуирани превантивно в Никарагуа, Хондурас и Гватемала. Салвадор също обяви максимално ниво на тревога.

Ураганът Йота почти напълно унищожи инфраструктурата на колумбийския остров Провиденсия, разположен в Карибско море, съобщи вчера президентът на Колумбия Иван Дуке след телефонен разговор с кмета на острова, предаде ТАСС.

Очаква се стихията утре да засегне още държави в Централна Америка, включително Мексико.