Месецът, който приключва в сряда, октомври, ще излезе по-топъл от обичайното с между 3 и 4 градуса.  По този показател той ще се нареди сред летните месеци по големина на положителната аномалия - с над 3.5 градуса. Освен това месецът ще бъде и осми подред с температури над средните за съответния месец след много студеният февруари.
Все пак, в последните му дни, започвайки от вчера, на част от територията на страната започнаха превалявания, които ще продължат и ще "наваксат" част от изоставането в колиествата валежи през топлото полугодие за цялата страна.
 Поне по отношение на валежите, според почти всички водещи световни метеоцентрали, издаващи месечни прогнози за нашия регион на континента, ноември ще продължи тази тенденция от последните дни на предшественика си. 
Месечната сума на валежите се очаква да бъде около и  над нормалната, като за различни райони на страната ще я превиши с от една четвърт до една втора, от 20 до около и над 50 на сто. Според vremeto.dir.bg, възможно  е валежите в някои региони да бъдат и повече.
В температурно отношение месецът е по-труден за прогнозиране. Въпреки това, моделът и разпределението на аномалиите, които рисуват климатичните централи, позволяват с голяма сигурност да се очаква месец с по-малка положителна аномалия от октомври. Възможно  е дори да бъде сведена до нула, т.е месецът да излезе около норма. Разпределението на аномалиите в страната ще бъде с голяма вероятност с нарастващи стойности от северозапад на югоизток, респ. е възможно  месецът да бъде по-топъл в югоизточните части на страната и по-близък до норма или по-хладен на северозапад.
Подобно разпределение се очаква и при валежите: по-голяма вероятност за наднормени валежи има в южните райони и особено Рило-Родопската област и северозападните райони.