След хладното и дъждовно време през повечето дни на тази седмица, през уикенда предстои малко по-топло време с повече слънчеви часове. 

До края на днешния ден облачността ще остава по-често значителна. Ще духа слаб източен вятър. Дневните температури ще са сравнително ниски  за средата на месец май: от около 16 до 20-21 градуса, в София до 15-16.

В следобедните часове краткотрайни превалявания ще има на отделни места в западните райони около планините, а по-късно преди полунощ и на отделни места в централните части. Явленията като цяло  няма да бъдат значителни.

Тази нощ облачността ще бъде значителна. Слаби превалявания са възможни само на изолирани места на запад. По поречието на Дунав ще духа до умерен източен вятър, който след изгрева на слънцето ще се усили.

Минималните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса.

През утрешния ден облачността ще бъде значителна, но над южните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Дневните температури остават малко под обичайните за средата на месец май - от 16 до 21 градуса, малко по-високи на някои места в крайните южни и югозападни райони.

Утре на континента най-хладно ще бъде в централните райони - като в столиците на бившата Австро-Унгария Виена и Будапеща цял ден ще вали дъжд, а температурите ще останат под 15 градуса. По-хладно от обичайното остава и на Балканите, освен в крайните южни части.

Продължава по-топлият от обичайното период в Берлин и Варшава, като в германската столица ще бъде най-топло от целия континент - до около 25 градуса.

През нощта срещу събота облачността временно ще намалява до незначителна. Минималните температури ще бъдат от 8 до 13 градуса.

В съботния ден ще има променлива облачност с повече слънчеви часове. Около и след обяд в планините и част от полупланинските райони ще превали и прегърми. Дневните температури ще се повишат и в повечето места ще са от 22 до 27 градуса. По-ниски ще остават температурите в крайните източни части на страната и по брега на морето. 

В неделя ще се затопли още малко. Облачността ще бъде променлива, около и след обяд в планините - значителна, купеста и купесто-дъждовна и там ще превали и прегърми. Значителни и на места с градушки, ще бъдат явленията в Рило-Родопската област. Минималните температури ще бъдат предимно от 10 до 15, а дневните - от 23 до 28 градуса. По поречието на Дунав и в Източна България ще духа слаб вятър от източната четвърт.

През нощта срещу понеделник валежи и гръмотевици ще има и на места в западните и северозападни райони. Локално са възможни и градушки и по-значителни извалявания. Минималните температури понеделник сутрин ще са от 11 до 16. През деня валежи и гръмотевици ще има около планините, а привечер - отново и на запад и северозапад. Дневните температури ще останат без промяна: от 23 до 28 градуса - стойности в рамките на нормалните за втората половина на месеца. Ще продължи да духа предимно слаб, до умерен вятър от изток.

Във вторник, но и в следващите дни около средата на идната седмица температурите ще останат без съществена промяна или ще се понижат съвсем слабо, но ни очаква нестабилно време, с краткотрайни валежи, гръмотевични бури и локални градушки. Явленията ще се наблюдават и двата дни, но по-значителни ще бъдат във вторник.