Според проучване европейците искат правителствата да се съсредоточат повече върху ограничаването на миграцията, отколкото върху изменението на климата

Ново проучване установи, че европейците искат правителствата да се съсредоточат повече върху ограничаването на имиграцията, отколкото върху изменението на климата.

По-малко от 15% от интервюираните смятат, че въпросите на климата са сред трите най-важни приоритета на тяхното правителство, съобщава Асошиейтед прес.

"В много европейски страни се наблюдава рязко нарастване на дела на хората, които казват, че "намаляването на имиграцията" трябва да бъде основен приоритет на правителството", се казва в проучването, поръчано от базираната в Дания тинк-танк фондация "Алианс на демокрациите", продължава статията.

В световен мащаб 33% от анкетираните са заявили, че смятат, че изменението на климата е едно от трите основни предизвикателства пред света, се казва още в статията.

От анкетираните Германия е начело с 44 % от хората, които искат правителството им да се съсредоточи върху намаляването на имиграцията, докато почти една четвърт от анкетираните германци посочват справянето с изменението на климата като приоритет, се допълва в статията.

Около една четвърт от германците са посочили имиграцията като свой основен приоритет през 2022 г., а през 2024 г. техният дял нараства до 44 %, докато около една трета са били по-загрижени за климатичните промени преди две години, а сега техният дял намалява до 25 %, съобщава Deutsche Welle.

Проучването е проведено в 53 държави, представляващи над 75% от световното население, и разглежда нагласите към демокрацията, правителствените приоритети и международните отношения, се допълва в статията.