Сняг вали в планините, снежната покривка на връх Ботев е 13 см, а на Рожен - 3 см, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Данните са към 05.00 ч. В момента продължава снеговалежът на връх Мургаш, където все още не се е образувала снежна покривка, предаде "Фокус".

Снощи, на прохода "Шипка" е паднал около 10 сантиметра сняг. Платното е разчистено, но шофьорите трябва да се движат с особено внимание. В района на места има и гъста мъгла.

Панорамният път Шипка - Бузлуджа е затворен. Спряно и движението и по пътя към Паметника на Свободата, заради снега и лошите условия.

Още през нощта е започнало почистването на прохода "Шипка" и в петък сутринта няма проблеми при преминаването на прохода.

Директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов обясни в ефира на "Здравей, България", че най-вероятно бариерата към Паметника на свободата ще остане затворена до края на зимния сезон. "Достъпът до монумента ще се осъществява единствено и само по пешеходния път", добави той.

"Ситуацията е овладяна. Атмосферните условия тук са много динамични. Апелирам към всички водачи, които преминават, да бъдат изключително съобразителни и внимателни, когато преминават през прохода "Шипка", каза собственикът и управителят на пътноподдържащата фирма на прохода Йонко Иванов.

Няма ограничение за движението на МПС по републиканската пътна мрежа на територията на Стара Загора. В четвъртък вечерта имаше много сериозна валежна обстановка на прохода "Шипка". На проход "Хаинбоаз" температурите са положителни, не вали дъжд и няма ограничение на движението", каза началникът на Агенция за пътно управление в Стара Загора Илия Златев.

През уикенда ни очаква студено време, сняг от началото на следващата седмица. В планините остава облачно и със снеговалежи на места.