14 души са припаднали заради жегата в София днес, съобщи за Dir.bg говорителката на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

По думите й това са подадените сигнали от 8 до 19 часа. Всички колабирали са били навън, като една от причините са по-ниските температури в климатизираните сгради и магазини.

"Когато хората пазаруват или са на друго климатизирано място, те се охлаждат. След това при излизане навън припадат поради разликата в температурата", обясни Сунгарска.

Не са редки и случаите на припадък, когато хронично болни хора забравят да вземат предписаните лекарства или излизат в най-топлите часове. Злоупотребата с алкохол в жегите също може да доведе до колабиране.

Синоптиците обаче успокоиха, че през следващите дни през страната температурите ще се понижат, макар и с малко. Ще има временни увеличения на облачността, по-значителни след обяд.

В четвъртък на отделни места в Северна и в Западна България, а в петък - в Източна България и в планинските райони, ще превали краткотраен дъжд, възможно е и да прегърми. Вятърът ще е слаб, в западните райони временно ще се ориентира от северозапад, впоследствие ще стане северен, а в източните ще остане с източна компонента. Температурите ще се понижат съвсем слабо и в петък максималните ще са между 30 и 35 градуса.

В събота и неделя ще бъде слънчево, вероятността за краткотрайни следобедни валежи намалява. Вятърът в цялата страна ще стане от североизток. Температурите ще са с градус-два по-високи.