Пистите за излитане  и  кацане на места са прокрити с лед  и  над 20-сантиметров слой сняг, съобщава изданието  Japan Today. Подобни явления не са напълно необичайни за Япония, но островната страна често е защитена от най-екстремните проявления на зимата, заради относително топлите води на Тихия океан и Японско море, от които е обградена. Хокайдо е най-северният японски остров и на него са разположени по-голямата част от японските планински ски-курорти.

>>>ВИЖ СНИМКИ ОТ АЕРОГАРАТА>>>

Въпреки това, подобно и  на някои други по-топли страни, като Гърция, при интензивен студен пренос, част от студа ги достига ненапълно трансформиран и причинява подобни  неприятности.

Съобщенията за блокирани пътници се отнасят за нощта на събота срещу неделя и по-голямата част от тях са в летището Титос близо до Саппоро.

Вчера атмосферните условия са се подобрили малко, но голяма част от пътниците все още чакат, тъй като заради края на новогодишните празници, самолетите за Токио и Осака са препълнени и няма свободни  места.

Авиокомпаниите са обещали допълнителни полети, но към момента по-голямата част от двете хиляди блокирани от събота, все още са на летището.