Австралийският щат Нов Южен Уелс официално е свободен от полски и горски пожари за първи път от повече от 240 дни, съобщават от пожарната служба в района.

Месеци опустошителни пожари в Австралия доведоха до смъртта на най-малко 28 души, унищожени бяха  около 3000 домове и загинаха близо един милиард животни.

Преди дни пожарната служба заяви, че всички пожари в Нов Южен Уелс са обявени за потушени, за първи път през този сезон.

"За първи път от началото на юли 2019 г. понастоящем няма активни пожари на храсти или треви", писа в служебния си Туитър акаунт пожарната служба на Нов Южен Уелс. "Това са повече от 240 дни пожарна дейност само в този щат."

Миналия месец пожарната служба определи този пожарен сезон като "много травматичен, изтощителен и тревожен".

Заместник-комисарят на пожарната служба Роб Роджърс заяви, че е бил "най-опустошителният пожарен сезон, както за пожарникарите, така и за жителите на щата".

Нов Южен Уелс, който се намира на източното крайбрежие на Австралия и в него се намира град Сидни, беше най-засегнатият щат в страната.

Пожарите бяха поставени под контрол, отчасти благодарение и на проливните дъждове, но пък последните причиниха големи наводнения, силни ветрове и опасни вълни по крайбрежието.

Проливните валежи в Нов Южен Уелс доведоха до евакуацията на няколко града и множество училища бяха затворени.

Пожарната служба заяви миналия месец, че дъждовете помогнали за гасенето на повече от 30 пожара през последния, описвайки го като "най-положителната новина, която сме имали от известно време".

Австралия се сблъсква с пожарен сезон всяко лято, но сега имаше месеци на екстремни горещини и една от най-тежките суши, регистрирани някога.

Във всеки австралийски щат имаше пожари, но най-тежко беше засегнат Нов Южен Уелс, а няай-засегнат беше от дима Сидни през декември, когато качеството на въздуха беше ужасно - димът и праховите частици бяха 11 пъти по-високи от "опасното" ниво.

Пожарите са повредили и  зони на световното културно наследство, включително Сините планини и тропическите гори на Гондвана в Нов Южен Уелс и Куинсланд, според австралийските власти.