Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (на английски: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)) е федерално ведомство в структурата на Министерството на търговията на САЩ (на английски: Department of Commerce).

Агенцията координира различни видове метеорологични и геодезични изследвания и прогнози в САЩ и техните отвъдокеански територии, изучаване на атмосферата и Световния океан.

Тя издава и предупреждения за населението за възможни природни бедствия и катастрофи.

НОАА е създадена през 1970 г. Негови подведомствени организации са Националната служба по изследване на океаните (на английски: National Ocean Survey) с неговите изследователски станции в град Норфолк (Вирджиния) и град Сиатъл в щата Вашингтон, Националната метеорологична служба (на английски: National Weather Service) и други.

Прогностичният модел на НОАА GFS (global forecast system) е със свободен достъп по целия свят и покрива почти цялата територия на земното кълбо.

Доскоро моделът на агенцията беше единственият със свободен публичен достъп и едва напоследък европейският център за средносрочни прогнози (ECMRWF,  за краткост EC) започна да допуска публично своите продукти.

До преди няколко години ГФС беше на практика единствен напълно публичен източник за глобални краткосрочни прогнози и най-добрият сред регионалните си конкуренти, но през последните години моделите на ЕС го превъзхождат като успеваемост.

Въпреки това, голяма част от приложенията, които ползвате на стоите мобилни устройства, са на база на суровите данни именно на американската агенция.