До края на деня днес облачността ще бъде променлива, често значителна. В източните райони и в планините ще духа до умерен югозападен вятър. Дневните температури в по-голямата част от страната ще са доста високи за януари: от около 8-9 до 14 градуса. В Западна и Северна България на места ще превали, като не са изключени и гръмотевици.

През нощта ще има променлива облачност. Само на отделни места е възможно да превали съвсем слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от югозапад, който с приближаването на деня ще се ориентира от запад в Дунавската равнина. Минималните температури ще са високи за януари, от 5 до около 10 градуса.

През деня ще има променлива облачност. Ще бъде много топло за януари, с температури от 14 до около 18 градуса. Ще духа вятър от запад, който привечер ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух.

На континента в по-голямата част времето е зимно, на места с превалявания от сняг, на Пиринеите - от дъжд. Там ще бъде по-меко, но на места валежите ще са значителни. Най-топло отново е в гръцката столица, с дневна температура около и дори малко над 20 градуса. Задържат се и ниските температури на Британските острови, но ако не броим Москва, най-студено ще бъде във Варшава, където ще отчетат леден ден: температурата изобщо няма да мине над нулата.

През нощта срещу събота и в събота предстои съществена промяна на времето. С умерен и силен, отначало северозападен вятър, ще започне да нахлува студен въздух. Още около полунощ от север и запад ще започнат превалявания от дъжд, които бързо ще преминават в сняг. По-съществени валежи ще има в планините и някои части от Предбалкана.  

В съботния ден преди обяд сняг ще превалява в почти цялата страна, като ще се образува снежна покривка. В Северна България тя с голяма вероятност ще остава по-тънка, под 10, а на много места и до 4-5 сантиметра, докато в планините и полупланинските места тя ще бъде по-дебела. Снежна покривка ще се образува и в София.

През деня в събота навсякъде вятърът ще се ориентира от североизток и ще бъде умерен и временно силен по места. Температурите ще имат обратен на нормалния дневен ход: Сутрин ще са от около нула на североизток до 7-9 градуса на юг, а след обяд, с настаняването на студената въздушна маса ще бъдат от минус 2 на североизток до около 4-5 в крайните югозападни райони. 

Привечер преваляванията от север ще отслабват и спират, като в нощта срещу неделя ще спрат навсякъде.

В неделя ще бъде студено, с температури, близки до и малко под обичайните за най-студения месец в годината: минимални от около минус 7, минус 8 до минус 2 и дневни от около минус 1 на североизток и по високите западни полета до плюс 3-4 в Тракия и крайните северозападни части.

В Северна България ще бъде слънчево или с незначителна облачност, а в Южна облачността ще бъде променлива, в процес на намаление.

В понеделник сутрин, на фона на ясно и почти тихо време, ще бъде доста студено. Минималните температури ще са от около минус 12, минус 14 в местата със снежна покривка до около минус 5, малко по-високи - по морския бряг.

 През деня ще остане студено, с температури, близки до тези от предходния ден - около нулата.

Във вторник, след студеното утро, през деня ще започне  повишение на температурите и в сряда на места те вече ще достигат стойности, близки до десетина градуса, като по-ниски ще остават в котловините и високите полета.

Очакваната 3-4 дневна обстановка в някои детайли, като продължителност и не толкова дебела и неравномерна снежна покривка, ще бъде сравнима с тази от миналата седмица и отново ще бъде последвана от период с малко или много по-топло от обичайното за януари време през следващата седмица.