Прогнозите за няколко дни напред, в определени обстановки и тип циркулация - до максимум десетина дни, с някои уговорки, са възможни. Самата същност на физическите явления и процесите в атмосферата, не позволяват да се излезе с твърда прогноза за повече от 10 дни напред. Могат да се прогнозират само най-общите тенденции - дали и с каква вероятност ще бъде по-топло, по-хладни или по-влажно от обичайното. Всяка категорична прогноза по конкретни параметри за 20 дни напред, ако се "реализира", би  била чиста случайност.

В рамките на следващите десетина дни с почти стопроцентова вероятност може да се твърди, че няма да настъпи някаква съществена "зимна" промяна на времето.

Утре, събота, температурите сутринта ще бъдат от 4 до 10 градуса в западната половина на страната и до 12, 13 по Черноморието. В много райони ще има мъгли и ниски облаци. без валежи. През деня видимостта ще се подобри, но повече слънце ще има над източните райони, където ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Дневните температури ще бъдат от около 15 в западните райони и местата с по-трайни мъгли до 20, 21 градуса в Източна България. Там ще има и слънчеви часове. 

В неделя съществена промяна на времето няма да настъпи. Мъглите и ниските облаци в низините ще се задържат през голяма част от деня в западната половина на страната. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Минималните температури в повечето места ще са от 4 до 9, а дневните - от 15 до 20 градуса.

В понеделник облачността от югозапад ще се увеличава, но слаби превалявания са възможни само в крайните югозападни райони. Температурите ще останат почти без промяна: минимални от 5 до 11 и дневни от 15 до 21 градуса.

Без съществена промяна ще остане времето и през следващата седмица.

Ще бъде по-топло от обичайното за края на есента, с температури най-често от 15 до около 20 градуса, сутрин с мъгли в низините и котловините.

Превалявания по преминаващо над страната атмосферно смущение може да се очакват към сряда. Тогава на места отново е възможно и да прегърми.