Съвременните деца растат в по-топъл свят, който ще ги сблъска с повече и различни здравословни проблеми, отколкото са имали техните родители, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на доклад, публикуван в сп. "Лансет".

С увеличаването на заболяванията от диария и болестите, пренасяни от комари като треска денге и малария, по-опасните топлинни вълни и замърсяването на въздуха, предизвиканото от човека глобално затопляне вече вреди на общественото здраве по света.

Настоящият доклад и неговите автори обаче се опасяват, че най-младите хора на планетата ги грози още по-мрачно бъдеще по отношение на здравето, ако емисиите от парникови газове не бъдат ограничени.

"Децата са особено уязвими, тъй като телата и имунните им системи все още са в процес на развитие. Те ще понесат основната част от бремето на климатичните промени. Здравето им ще бъде засегнато сериозно", казва водещият автор на доклада, експертът от Лондонския университет д-р Ник Уотс.

"Ако нещата не се променят - парниковите емисии не бъдат ограничени и климатичните промени продължат да следват настоящия си ритъм, дете, родено днес, чиято очаквана средна продължителност на живота е 71 години, ще живее в по-топъл с 4 градуса Целзий свят, застрашаващ здравето му на всички житейски етапи", допълват авторите на доклада.