Все още е твърде рано да се прогнозира дали цялата зима ще остане мека, както в началото ѝ, но атмосферната циркулация над Европа и Азия в момента е такава, че поне до Коледа зимата у нас е невъзможна в снежния си и много студен вид. Любителите на този сезон могат единствено да се "наслаждават" на инверсиите и мръсния въздух, обхванали някои части на низините и затворените котловини, заради тихото и безветрено време и ниското слънце.

Въпреки, че в епохата на глобалното повишение на температурите, в която се намираме, положителните аномалии доминират по площ и дълбочина над отрицателните, при подходящата циркулация, у нас все още са възможни "пълноценни" зими със сняг и периоди с ниски  температури. 

Снимка: ГМЦ РФ

В момента, обаче, сме свидетели на невиждана от поне десетилетие картина: буквално половин Азия, в северната и част, е покрита с огромно "червенооранжево" петно. Положителната аномалия над практически цял Сибир е от десетина градуса над южните му части до близо 20 на север.

В следващите дни и седмица-две това няма да се промени генерално, а малките промени в големината и разпределението на положителната аномалия не могат да повлияят на цялостната картина. Тя е: над почти цяла Русия е топло, много по-топло от обичайното за сезона и няма  съществени изгледи това да се промени в близко бъдеще.

Причината за тези аномалии е неспирният конвейер от атлантичекси циклони, атакуващи в непрекъсната редица ледените арктически акватории на Северния ледовит океан и прилежащите им северни части на Сибир. 

Както сме писали нееднократно, най-свирепите зими у нас са дело на т. нар. Сибирски антициклон. При подходящото разположение на този континентален зимен вихър или негов гребен, у нас  прониква много студен, включително във височина, въздух, формиран над ледените сибирски необятни простори. За да се образува той, при това на правилното място, са необходими редица условия, едно от които е 'да бъде оставен на мира' за известно време. Веднъж формирал се и израснал във височина, той може не само да блокира атлантическите вихри в Североизточна Европа и Северен Сибир, но и със свиреп обратен удар да донесе истинската зима на европейския континент.

В момента, обаче....Сибирецът, както  любителите на зимата галено наричат този студен континентален вихър не само е слаб, той практически липсва. Антициклонът е изместен далеч на изток и бледа  негова сянка се подвизаваше за кратко ту в Източен Сибир и Далечния изток, ту над Монголия. Разположен над тези места, той няма как да повлияе на времето над Европа., дори без да отчитаме факта, че не притежава необходимата сила, големина и мощ.

Именно тези факти в момента ни позволяват да излезем извън рамките на "сигурните" 5-6 дневни прогнози и да твърдим с голяма вероятност, че сериозен сняг и студ в низините у нас е малко вероятен поне до Коледа, а поредна безснежна Коледа е доста вероятна и тази година.

Работата е там, че дори да се смени "калъпът" на доминиращата в момента циркулация, ще бъде необходимо време - поне седмица, а вероятно и повече, за да се отразят тези промени и у нас: да се образува достатъчно голямо, достатъчно обширно и добре "опаковано" в подходящата барична "тара" студено ядро. Което след това трябва и да бъде доставено до Балканите и Източното Средиземноморие.

За големината и мощта на положителната аномалия вижте и тази карта на НОАА и университета в Мейн:

Снимка: Climate Reanalyzer (https://ClimateReanalyzer.org), Climate Change Institute, University of Maine, USA

Има ли все пак минимален шанс за някакви зимни процеси? С много уговорки - да, но това важи за планините. Някакъв условен студ има, с много уговорки, в района между Гренландия, Скандинавия и Карско море(самото Карско  море е доста наднормено, обаче). Работата е там, че при настоящата безапелационна доминация на Атлантика над Сибир,не само Сибир е безсилен: топлият Атлантик буквално смазва всякакви студени опити за консолидация на Сибир, мятайки мощен циклонален тризъбец чак отвъд сибирските реки Енисей и Об, но и препречва пътя дори за "обикновено" студено арктическо нахлуване от споменатите гренладски и северни акватории.

Предстоящ процес към вторник-сряда и още един подобен към събота, могат да донесат някакви, слаби в повечето места, превалявания над някои планини, но само или предимно слаб дъжд в низините (където изобщо падне някакъв валеж).

Но в ниското единствената "зима" ще бъдат мъглите и евентуален ръмеж тук-там, което не е същото като бяла Коледа и закъсалите в преспите пътуващи по празниците. Именно с последната фраза е свързан и призивът да погледнем на нещата от добрата им страна: сняг по-скоро е малко вероятен, според сегашните сценарии, но поне ще може да се пътува спокойно за празниците. При това, разположението и броят почивни дни ни позволява да планираме пътуванията така, че да избегнем тапите по пътищата.

Следете анализите и прогнозите ни и в следващите дни. Засега дори в дългосрочните прогнози не се задава нищо зимно. както писахме в края на миналия месец, зимата остава топла в прогнозите, топъл е и януари в дългосрочните справки на метеоцентралите, а ако това се промени, ще ви осведомим веднага.