По време на пътуване до Айова президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Агенцията за опазване на околната среда (EPA) временно ще отмени разпоредбите, забраняващи използването на смес от етанол и бензин, известна като E15, през лятото, въпреки че тя допринася за смога през топлите месеци.

Президентът заяви, че тази регулация ще бъде отменена, за да се намали цената на бензина за много американци, допълва вестникът.

Политиката е "най-новият ход на Белия дом на г-н Байдън, който противоречи на обещанията му като кандидат за президент да откаже САЩ от изкопаемите горива", продължава вестникът, включително да насърчава петролните компании да сондират върху неизползвани земи.

Според "Хил" Байдън е представил отказа като решение на енергийната криза, "произведено в Америка", "като се е позовал на потенциала му да подкрепи селскостопанските икономики и да намали зависимостта от чуждестранен петрол". Блумбърг отбелязва, че високопоставен служител на администрацията е изчислил, че използването на E15 може да спести на шофьорите средно 10 цента на галон.

Отделно от това, докато беше в Айова, Байдън, поднови натиска си за нови данъчни облекчения за устойчиви авиационни горива - важен компонент в плановете за намаляване на емисиите от въздушния транспорт, според Ройтерс.

Друга статия на Ройтерс цитира американския пратеник по въпросите на климата Джон Кери, който говори на конференция на тихоокеанския остров Палау и заяви, че войната в Украйна показва, че сега е моментът да се премине към възобновяеми енергийни източници.

"Президентът Путин не може да контролира силата на вятъра или слънцето", заяви Кери.