Моряци от британските Кралски военноморски сили се притекоха на помощ на четири жени, работещи в изолирана изследователска база на Антарктида, след като обилен снеговалеж затрупа част от зданията, съобщи ПА медия/ДПА.

Клеър Балантайн, Мери Хилтън, Натали Корбет и Луси Брузон са спечелили в сериозна конкуренция назначение в историческия обект Порт Локрой на остров Гудиър, където се намира и най-отдалечената в света пощенска служба.

Четирите дами, които обитават острова заедно с колония субантарктически пингвини, са подготвяли базата заедно с екип от още трима служители, когато се разразила снежна буря. Някои сгради били напълно затрупани, а покривът на хижа Брансфийлд, в която се помещават музей, магазин за сувенири и пощенската служба, бил разрушен от тежестта на пролетната снежна покривка с дебелина два до четири метра.

Екипаж моряци и морски пехотинци от британския военноморски кораб "Протектър" са изринали няколко тона сняг и са ремонтирали част от засегнатите постройки.

Инж. Джак Пиърс от екипажа каза, че е щастлив да бъде на Антарктида. "Наслаждавам се на гледките и на дивата природа, но освен това е страхотно, че давам своя принос, работейки за Британския тръст за антарктическо наследство", каза той. Организацията управлява музея и пощенската служба на острова.

Четирите дами са били част от близо 6000 кандидати да работят на обекта на Антарктида. Бившата китоловна станция се превърна в туристическа атракция, посещавана от около 20 000 души през летния сезон.

От пощенската станция всяка година се изпращат около 80 000 картички до получатели в над сто страни по света.

Британският военноморски кораб "Протектър" е патрулен кораб, който често посещава международните бази на ледения континент, доставя провизии, подпомага изследователските екипи и извършва проучвания.