Серия мощни бури удариха страната ни в нощта на събота срещу неделя. Според радарите в тъмната част на денонощието над страната ни са паднали над 20 хиляди мълнии. Прогнозите за силна неустойчивост се оправдаха - ядрото на буреносния фронт навлезе у нас от съседна Сърбия малко преди полунощ и премина последователно през Северозападна България, през цялата Дунавска равнина и южно от Балкана от Сливенско, до централното Черноморие.

Градушка, колкото орех се изсипа над много населени места. Опустушителен вятър е съборил много дървета. Няма данни за по-сериозни материлни щети и човешки жертви.

В град Кула, област Видин, явлението е било най-опустошително, сочат данни от Meteo Balkans. Има счупени покриви и множество повалени дървета.

 

Градушка Дъжд, градушка и силен вятър и в Сливен през изминалата нощ.

Падналите количества дъжд са между 22 и 28 литра на квадратен метър. Изстреляни са 140 противоградни ракети, а градушка с големината на лешник е валяла във вилата зона на града и квартал "Диньо Дачев".

Няма щети по селскостопанските площи и инфраструктура. Няма пострадали при бурята. Ток и вода има навсякъде.

Вятърът е счупил дървета и клони в града. Те са отстранени от пожарни екипи, съобщи Снежана Кънева, началник на отдела за бедствия и аварии към община Сливен.

В Карнобат също е бушувала силна буря с гръмотевици и градушка.

 

Силни пориви на вятъра и паднали дървета са последиците и в Монтана.

От НИМХ са отчели през нощта и пориви на вятъра от 18 метра в секунда в Ловеч и 15 метра в секунда - в Ахтопол и Елхово.

За днес в 11 области в страната има жълт код за високи температури между 33° и 38°. В планинските и източните райони може да превали и прегърми.

Динамично ще бъде времето през новата седмица. През първите дни ще бъде слънчево и все още опасно горещо. През нощта срещу четвъртък, с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт, ще има райони с интензивни валежи, гръмотевици и градушки. Температурите бързо и чувствително ще се понижат и максималните в четвъртък ще са между 25° и 30°.