Летните жеги в страната бяха прекъснати от бурни ветрове, съпътствани от градушки с големината на орех. Това показват кадри в социалните мрежи на потребители от населените места, през които бурята вече е преминала.

По данни на Meteo Balkans бурята се е формирала над крайните северозападни райони и е обхванала по-голямата част от Дунавската равнина.

Столицата също е била засегната от студения фронт. Бурята е започнала с вятър и дребна градушка, която е преминала в дъжд.

Силна градушка е паднала в Плевен и в областта. Заради вятъра има съборени клони.

Кметът на село Радишево Поля Петкова поясни, че няма информация към момента за нанесените щети. Бурята беше за кратко, но градушката увреди сериозно насажденията в дворовете, има счупени стъкла на автомобили, добави кметът.

Петкова каза още, че половината от селото е без ток и се правят опити да се свържат с електроразпределителното дружество, добавя БТА.

Очевидец на бурята в село Садовец разказа, че градушката е била с размера на орех и има нанесени щети по земеделската продукция в дворовете.

В областния център се разрази силна буря. В някои райони на града дъждът е бил примесен с градушка с размер колкото лешник.

Съобщава се и за загинали животни след ужасната буря.

Градушка с големината на орех е паднала и във Врачанско. Градовите зърна са повалили множество насаждения. Паднали са плодове и гроздове. Засега няма данни за щети по инфраструктурата и жилищните постройки, предава БНР.

Във Велико Търново също е паднала градушка, съобщават граждани във Facebook. 

Силна буря и градушка се разрази и в Търговище тази вечер. В Общината има постъпили сигнали за паднали дървета в квартал Въбел, на околовръстния път и в различни точки на града, съобщи говорителят Станислава Солакова, цитирана от БТА.

Бурята е започнала след 19:30 часа със силни пориви на вятъра. След това над града и населените места на общината е завалял пороен дъжд. На места дъждът е бил придружен и от градушка. Ледените зърна са били с размери на грахово зърно, а според някои жители на областния център и по-големи.

Дежурният в Областно пътно управление в Търговище каза, че към момента на територията, обслужвана от тях, няма ограничения на движението. Сигнали за паднали дървета, разместени покриви има в над 30 различни части на общината, добавя БТА.

Във Варна и Шумен също е валял пороен дъжд, придружен от светкавици и гръмотевици.

Очаква се до края на вечерта студеният фронт да достигне цяла Северозападна България, а утре и Източна.