Рекордни жеги до следобед и последващи буря, градушки и значително захлаждане, както очакваха синоптиците, вече са факт.

Температурен рекорд от 40,5 градуса е регистриран в Шумен днес, съобщи за БТА ръководителят на местната хидрометеорологична обсерватория Соня Койчева.

На този ден най-топло преди е било през 2000 година, когато са отчетени 40,3 градуса, отбеляза Койчева. Тя уточни, че температурата от 40,5 градуса е измерена днес в 17:00 часа, като половин час по-рано апаратурата на хидрометеорологична обсерватория в Шумен е отчела 39,9 градуса.

Температури над 35 градуса се считат за опасни метеорологични явления, включително за здравето, както и че измерванията се правят на сянка, включително от местната хидрометеорологична обсерватория, припомни за БТА Койчева.

Шуменските метеоролози очакват през нощта в областта да завали дъжд, да има гръмотевична буря, не е изключено на места да има и градушки, а температурите да спаднат, като минималната за Шумен утре ще бъде около 16, а максималната - 24 градуса. След това температурите отново ще се повишат, като максималната очаквана за петък в Шумен е 30 градуса. Слънчево и горещо в региона ще бъде до края на седмицата, включително и в началото на август, допълни Койчева.

Към 15:00 ч. в Русе е измерена максимална температура от 42 градуса, 40 градуса достигнаха температурите в редица градове на страната

 Към 15:00 ч. в Русе беше измерена максимална температура от 42 градуса и това е най-високата температура за днес в страната, каза Боряна Маркова - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тя съобщи, че към този час максимална температура от 40 градуса е отчетена в Ловеч, във Велико Търново, Свищов, Разград, Силистра, Хасково и в Сандански.

Малко над 39 градуса отчетоха днес термометрите в Ямбол. Рекордът за града, от 44,4 градуса, е поставен на 5 юли 2000 година, като според синоптиците, той не се очаква да бъде преминат и през това лято.

В София в 15:00 ч. температурата беше 35 градуса, вчера максималната температура в столицата достигна 38 градуса, а днес се очаква максимум да стане 36 градуса, каза Боряна Маркова.

Тя отново припомни, че за юли у нас абсолютната максимална температура, която е измерена, е от 45,2 градуса. Това е станало в Садово през 1916 г.

Очакваният студент атмосферен фронт вече навлиза на територията на България и във Видин към 15:00 ч. температурата беше 30 градуса, каза дежурният синоптик. Ще започне да навлиза хладен въздух и температурите ще започнат да се понижават, добави Боряна Маркова.

Градушка колкото орех удари Северозападна България. Поразени са град Криводол, село Горна Кремена, село Галатин, съобщиха зрители на bTV. 

Възможни са материални щети в Плевен, предупреждава Meteo Balkans.