Десетки хиляди домове са без ток във Франция, тъй като Бурята Амели донесе силни ветрове и дъждове на Атлантическия бряг на страната и в южните райони, съобщава АФП.

Доставчикът на електроенергия Енедис заяви, че прекъсването на електроенергията засяга 55 000 домове, най-вече в западния регион Нувел Аквитания.

>>>Виж галерия от снимки>>>>

Редица области на страната са с оранжев код през целия ден заради екстремното време. На някои места скоростта на ветровете е надхвърлила 163 км/ч.

Спешните служби са реагирали на стотици сигнали в неделя, тъй като силните ветрове са повалили дървета и прекъснали електрически кабели.

Жена е убита от падащо дърво.

Не са потвърдени други смъртни случаи, но жена на седемдесет години е обявена за изчезнала при свлачище в Южна Ница, съобщава още агенцията.

В югозападната част на страната шестима души са получили леки наранявания, причинени от падащи клони.

Циклонът, станал причина за тези явления е същият, който носи топлото време в нашата страна. В гигантската му атмосферна въртележка, която в Северното полукълбо е по посока, обратна на часовниковата стрелка, в неговата източна периферия към България постъпва топъл въздух с произход от Средиземно море и  Северна Африка, но в западната му, тилна част, влажни и хладни атлантически въздушни маси причиняват тези неприятни явления във Франция.

Утре и в четвъртък необичайно бавна и интензивна валежна зона ще засегне Балканите, но в западната им и централна част. Вероятно ще има новини и за локални наводнения в Черна Гора, Косово и части от Албания, Босна и Сърбия, тъй като там ще има райони с буквално умопомрачителни валежи от над 200 литра на квадратен метър за 36 часа.

У нас, засега моделите не очакват подобни библейски валежни количества. Слаб или умерен дъжд е възможен утре след обяд в Северозападна и части от Западна България, а в четвъртък - над Рило-Родопската област и Западна България.