Бурята "Киърън" връхлетя Западна Европа днес, отнемайки живота на шест души и довеждайки до затварянето на училища, летища и железопътни линии, предаде Ройтерс.

Шофьор на камион е загинал, смазан от дърво, повалено от бурния вятър във Франция, където властите в град Хавър информираха за друга жертва.

Съборени от бурния вятър дървета са отнели живота на жена в испанската столица Мадрид, а друга жена загина при същите обстоятелства в Южна Нидерландия, съобщиха от местните аварийни служби и полицията.

В белгийския гранд Гент бе установено, че жертвите са две - дете на пет години и 64-годишна жена от Германия, информираха от прокуратурата.

Снимка: AP/БТА

Във Франция 1,2 милиона домакинства останаха без електричество. Властите в департамента Финистер в Бретан, където скоростта на ветровете достигна 207 километра в час, призоваха хората да останат по домовете. Вълните по крайбрежието са достигнали височина от 20 метра.

Бурята "Киърън" следва пътя на миналата преди две седмици буря "Бабет". Тя вече доведе до наводнения в Северна Ирландия и части от Великобритания.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви пред репортери, че освен за смъртта на шофьора на камион има и информация, че са ранени 15 души, в това число и седем пожарникари. Един човек е сериозно ранен в град Рубе, в Северна Франция.

Все пак във Франция бурята "Киърън" даде някои признаци на затихване, като френската метеорологична служба понижи от червен на оранжев кода си за силни ветрове в департаментите Маш, Финистер и Кот д'Армор в Бретан.

Снимка: AP/БТА

Великобритания отчита най-големи поражения на Нормандските острови, като на остров Джърси вятърът е изпотрошил прозорци и е срутвал покриви. Редица семейства са евакуирани в хотели.

Нидерландските авиолинии Ка Ел Ем отмениха стотици полети до и от Амстердам, международните влакове от нидерландската столица до Париж бяха спрени, а коридорите за корабоплаване в югозападната част на страната - затворени. 42 са отменените полети в Испания по данни на летищната компания АЕНА.

Снимка: AP/БТА

Държавната метеорологична служба на Испания също отправи предупреждение днес за северните области Галисия и Кантабрия, където се очакваха вълни с височина до девет метра. В ски курорта Пиниля, на север от Мадрид, и в Естака де Барес в Галисия бе регистрирана скорост на вятъра от 150 км/ч.

Доста по-на изток - в съседна Турция, буря, придружена с проливен дъжд, връхлетя и Истанбул. Небето над града беше осеяно от светкавици в разгара на стихията. В продължение на близо един час се изсипа такова количество дъжд, че много квартали на мегаполиса се оказаха наводнени. Водата заля улици, площади, паркове, причини задръствания по мостовете и основните пътни артерии, предаде БТА. 

Потопът наводни и пистите на международното летище на Истанбул. Много самолети не можаха да се приземят и бяха пренасочени към други летища. Редица спирки на метрото се оказаха под вода. Отменено бе движението по много линии. Тълпи от хора задръстиха спирките на метрото, автобусите и трамваите. Движението на моторните превозни средства бе преустановено на много места в града.

Шахтите в покрития пазар Капалъчаршъ преляха, което създаде трудности за туристите и търговците. Кварталите Купкапъ и Беязът бяха наводнени, пътищата в района Кючюкчекмедже се превърнаха в реки.

Приземните етажи на много жилища, сгради, магазини и заведения бяха наводнени. Няколко часа след проливния дъжд и бурята животът в мегаполиса успя да се върне към нормалното.