Най-високата степен на предупреждение за горещини в Италия - "червен код", е в сила за 22 града, сред които Рим, Палермо, Неапол, Флоренция и Болоня, предаде ДПА, като се позова на министерството на здравеопазването.

Страната е обхваната от продължителна гореща вълна. Метеоролозите очакват температури от малко под 40 градуса по Целзий в италианската столица и много южни райони през уикенда. Експерти препоръчаха на хората да не стоят на слънце между 11 и 18 ч. и да избягват най-посещаваните места.

Междувременно ситуацията с най-дългата река в Италия - По, продължава да се влошава. Според актуална информация, публикувана вчера, последните дъждове едва ли са повлияли на тежката суша. Реката остава с много ниско ниво в някои участъци.

Поради ниското равнище солена вода е проникнала на около 30 километра навътре в сушата по коритото на По при устието на Адриатическо море.

Снощи италианският премиер Марио Драги обяви мерки, предприети заради сушата.

От понеделник правителството ще има грижата за плановете за извънредни ситуации в засегнатите райони - нещо, за което регионалните власти, особено в северната част на страната, настояват от седмици.

Драги посочи и структурните проблеми: някои от водохранилищата и тръбопроводите в страната са в толкова окаяно състояние, че 30 процента от водата се губи.