Слънчевото и сравнително топло време приключва след ден-два. Есента ще встъпи в правата си с мъгли, ниски облаци и значително по-хладно време от средата на седмицата.

До края на деня днес облачността от северозапад на югоизток ще намалява до слънчево време. В Дунавската равнина ще духа до умерен северозападен вятър. Дневните температури ще бъдат от около 21 до 25-26 градуса.

През нощта ще има значителна средна и висока облачност. В по-голямата част на страната ще бъде почти тихо. Минималните температури утре ще са от около 6 до 12 градуса, по морския бряг - с няколко градуса по-високи.

През деня във вторник преди обяд облачността ще намалява до слънчево време. В Дунавската равнина ще духа слаб северозападен вятър. В крайните източни райони и по бреговата ивица вятърът ще бъде от изток и югоизток. Дневните температури ще са от 19 до около 25 градуса.

На континента вече навсякъде температурите са есенни. Времето е облачно, на Пиринеите превалява дъжд. По-топло остава само на Балканите и в Италия, като най-топло е в Атина, с очаквана дневна температура утре от почти 30 градуса. При нас в следващите дни температурите постепенно ще тръгнат надолу, но само ще влязат в рамките на нормалните за това време на годината. В североизточните части на континента днес преваля и сняг, а утре температурите и денем ще остават под 10 градуса и ще вали студен есенен дъжд. 

У нас в сряда ще се включи така наречената "североизточна тяга" при земя и това ще свали градусите и ще докара повече облаци и есенно усещане. С по-голяма сила това важи за Северна България, а най-слабо засегнати отначало ще бъдат крайните югозападни райони. Още преди обяд, с усилване на североизточния вятър в Дунавската равнина до умерен, в приземния слой ще започне да прониква по-хладен въздух.

Облачността ще се увеличава, в Северна България - ниска слоеста, а ниските и средни части, както и билата на Стара планина ще бъдат в облачния слой - там често ще бъде мъгливо. Минималните температури в началото на деня ще бъдат от около 5 до 11 градуса, а през деня ще са в широк интервал от около 15 на североизток до все още 23-25 в крайните югозападни райони. Облачността ще бъде по-често значителна. макар че вероятността за превалявания е малка, на отделни места в Предбалкана не е изключено да преръми.

В четвъртък облачността ще бъде значителна. Минималните температури ще са от 5 до 10 градуса, а дневните - от 13-14 на североизток до 19 градуса на запад. Ще духа слаб вятър от североизток. привечер над крайните югозападни райони  е възможно да превали слаб дъжд. 

В петък минималните температури ще бъдат от 3-4 градуса на североизток до 9 в крайните западни райони. ще духа слаб, в Дунавската равнина временно умерен източен и североизточен вятър. На места в западните райони и Предбалкана ще превали слабо или ще преръми. Облачността ще бъде значителна, с временни намаления. Ще продължи и понижението на дневните температури и те ще бъдат от 11 до 16 градуса. 

В събота страната ни ще бъде под влияние на периферията на средиземноморски циклон с център, намиращ се в Йонийско море. Над по-голямата част от страната ще бъде облачно, а по-съществени разкъсвания и намаления на облачността ще има над североизточните райони. Минималните температури ще бъдат най-често от 3-4 до 9 градуса, по-високи по морския бряг, а дневните ще са от 10 до 15 градуса.

Слаби превалявания от дъжд или ръмеж ще има над югозападните райони и на места около планините, както и по Черноморието. Ще се усили вятърът от изток, в Дунавската равнина - до умерен.

В неделя остава облачно, хладно и ветровито, с умерен, в Дунавската равнина на моменти - временно силен източен вятър. Есенно време, с минимални температури от 5 до 10 градуса, само по морето до около 13 и дневни - от 9 до 14-15 градуса. Дъжд ще вали с прекъсвания в Югозападна България, около планините на запад, както и по Черноморието и в района на Странджа.

Според предварителните прогнози на моделите, съществена промяна на времето не се очаква и в началото на следващата седмица. Остава по-често облачно, с ниски облаци и слаб вятър от изток или североизток. Минималните температури ще бъдат без промяна, от около 4-5 до десетина градуса (по-топло по брега на морето), а дневните слабо ще се повишат и по високите части на низините ще доближават в някои дни до около 18-20 градуса. По-конкретни подробности за следващата седмица очаквайте в следващите дни.