Превалявания от краткотраен тип днес ще има над по-голямата част от страната. НИМХ е обявил предупредителни кодове за повечето области, с изключение на Видинска, Кюстендилска и Пернишка области.

Днес облачността ще бъде променлива, често значителна. В по-голямата част от страната днес  и утре, в сряда, с изключение на някои части от низините (части от Тракия и  западната част на Дунавската равнина, където ще остава почти без или  с по-малко превалявания) ще превалява краткотраен дъжд, на места и с гръмотевици.

Температурите днес ще бъдат от 25 до 30 градуса, в София - до около 22 градуса. В Дунавската равнина ще духа слаб, временно до умерен вятър от запад.

Утре съществена промяна на времето няма да настъпи. Температурите ще бъдат от 25 до 32 градуса, за района на София отново по-ниски, до 22, 23 градуса.

В района на столицата и другите високи западни полета всеки ден до края на седмицата около и  след обяд ще има краткотрайни превалявания.

От четвъртък  в низините валежите ще бъдат само на отделни места, като в Тракия и Дунавската равнина, както и по  Черномнорието ще остава почти без валежи. Температурите там ще се повишават и към четвъртък ще достигат 32, 33 градуса, а в края на седмицатса и началото на следващата - до 34, 35 градуса.

В планинските  и полупланинските райони, както и  в Софийско, подобрение на времето ще настъпи едва към понеделник. До края на седмицата там ще има почти ежедневни превалявания с гръмотевици, а температурите ще бъдат по-ниски от тези в низините с до десетина градуса.