Нови сателитни данни показват, че глобалните емисии на CO2 от горски пожари достигнаха рекордни стойности това лято, съобщава Independent.

Данните от Службата за наблюдение на атмосферата Copernicus показват, че и юли, и август са били рекордни месеци, обяснява вестникът:

"Горските пожари са освободили 1,26 млрд. тона CO2 през юли, според данните, като повече от половината от тези емисии се дължат на пожари в Северна Америка и Сибир. През август пожарите предизвикаха освобождаване на 1,38 милиарда тона CO2. "

Гардиън цитира Марк Парингтън, учен от Коперник, който казва: "Притеснително е, че по -сухите и горещи регионални условия, предизвикани от глобалното затопляне, увеличават запалимостта и риска от пожар за растителността. Това е довело до много интензивни и бързо развиващи се пожари.

Докато местните метеорологични условия играят роля в действителното поведение при пожар, изменението на климата помага да се осигури идеалната среда за горски пожари. "

"Ню Йорк Таймс" се фокусира върху тазгодишния "изключителен" сезон на пожарите в Калифорния, който е емитирал"двойно повече CO2" това лято в сравнение с миналото и "далеч повече от всяко друго лято от близо две десетилетия".

Вестникът казва, че пожарите в западната част на САЩ са отделили 130 милиона тона CO2 това лято.

Той добавя: "Повишаващите се летни температури в голяма част от Запада, съчетани със силна суша, в комбинация са причинили пожарите да се разрастват бързо, като понякога поглъщат десетки хиляди акра за няколко часа".