Страните от ЕС одобряват закон за намаляване на емисиите на CO2 от камиони

Кейт Абнет, Ройтерс

Правилата на ЕС, които ще намалят емисиите на въглероден диоксид от камионите и ще изискват емисиите на новите тежкотоварни автомобили да намалеят с 90% до 2040 г., получиха окончателно одобрение от държавите членки в понеделник, съобщава Ройтерс.

В доклада се казва, че правилата ще означават, че производителите ще трябва да продават "голям дял от камиони, които не отделят CO2, включително електрически превозни средства и такива, работещи с водородни горива".

Временните цели за намаляване на емисиите при новите продажби ще бъдат 45% до 2030 г. - в сравнение със съществуващата цел от 30% - и 65% до 2035 г., се казва в доклада.

Информационният бюлетин добавя, че камионите са отговорни за една четвърт от емисиите от автомобилния транспорт в блока.

Отбелязва се, че при гласуването в понеделник само Италия, Полша и Словакия се противопоставили на политиката, а Чешката република се въздържала. Това е заявил служител на ЕС пред Ройтерс.

За да спечелят подкрепата на Германия, страните от ЕС добавиха миналия месец преамбюл към закона, в който се казва, че Европейската комисия ще обмисли разработването на правила в бъдеще, които да отчитат камионите, работещи с CO2 неутрални горива, при постигането на целите."

В други новини за ЕС Ройтерс съобщава, че петима полски земеделски производители са обявили гладна стачка "заради екологичните разпоредби на Европейския съюз, които според тях ги изхвърлят от бизнеса".