Франция се подготвя да въведе ограничения за потреблението на вода в някои части на страната от март, което е безпрецедентен ход за това време на годината след най-сухата зима от 64 години насам, заяви министърът на околната среда Кристоф Бешу, цитиран от Ройтерс. 

В страната са регистрирали 32 дни без дъжд, съобщи метеорологичната служба "Метео-Франс", цитирана от БТА. 

Поливането и напояването вече е ограничено в 87 общини в южната част на страната, което обикновено се случва през лятото, а не през зимата. На срещи с официални лица в петък и понеделник ще се разгледа възможността за удължаване на този период, каза Бешу.

"Това е безпрецедентно" по това време на годината, каза министърът пред телевизионния канал "Френсенфо" и допълни, че Франция е в състояние на тревога. 

Бешу не конкретизира възможните мерки, но заяви, че те ще бъдат "меки" и ще се предприемат за отделни случаи, когато това е необходимо в определен район, за да се избегне необходимостта от предприемане на по-строги, извънредни мерки в края на лятото. Като пример той посочи, че на някои територии може да се ограничи пълненето на плувни басейни. 

Запасите от водни ресурси във Франция са ниски в сравнение с миналата година, което е вторият най-нисък показател за последните десет години, а количеството сняг в Алпите също е ниско в сравнение с 2022 г., която беше особено суха година.

"Като цяло очакваме ниско производство на електроенергия от ВЕЦ и по-ниски нива на реките за пролетта и лятото", заяви експертът Жан-Пол Арман.

От "Метео-Френс" заявиха, че валежите през следващите три месеца ще бъдат от решаващо значение за връщането на подпочвените води и реките към обичайните им нива преди лятото. 

От август 2021 г. насам през всички месеци с изключение на три е имало недостиг на дъжд.