Бившият учен от НАСА Джеймс Хансен предупреди, че глобалното затопляне ще премине прага от 1,5 градуса по Целзий "за всички практически цели" тази година, съобщава Guardian.

Вестникът продължава: "Учените твърдят, че таванът от 1,5C не може да се счита за преминат, докато поредица от няколко години не надхвърли тази граница, като този момент се счита за най-вероятно да се случи в някакъв момент около 2030 г.

 Хансен , обаче, е заявил, че дори и след отслабването на Ел Ниньо, който обикновено повишава средната глобална температура, периодът от последващи години, взет заедно, все още ще бъде средно на границата от 1,5C."

В статията се цитират думите на Хансен: "Преминаването през нивото 1,5С е важен етап, защото показва, че историята, разказвана от ООН с мълчаливото съгласие на нейния научен консултативен орган - IPCC, е куп глупости"

Ние не се движим в света на 1,5С, а за кратко го преминаваме през 2024 г.  - продължава ученият, а според него през 2030 г. ще преминем през границата от 2C (3,6F), освен ако не предприемем целенасочени действия за въздействие върху енергийния баланс на планетата.

Твърдението на Хансен обаче "получи предпазлив отговор от други учени, с които "Гардиън" се свърза", се казва в статията.

Зик Хаусфатер, климатолог от Stripe и Berkeley Earth е заявил: "Малко не съм съгласен с Хансен", че глобалните температури няма да бъдат по-ниски от 1,4C над прединдустриалните времена, след като има противодействаща Ла Ниня, климатично състояние, обратно на Ел Ниньо.

Но в по-дългосрочен план такъв тип температури вече няма да се наблюдават, тъй като Земята продължава да се затопля - казав Хаусфатер, като добавя, че все още очаква дългосрочната средна стойност да премине напълно 1,5C в началото на 2030 г."