В големи градове в Китай беше издадено днес предупреждение за рекордно високи температури, като в Пекин те се очаква да достигнат над 36 градуса, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Азиатската държава се изправя пред поредна година на извънредно високи температури, които застрашават състоянието на електроснабдяването, на зърнените култури и на крехката икономика като цяло, отбелязва агенцията.

От началото на март Китай вече понесе удара на горещите вълни в някои части на страната, като в провинция Юнан температурите скочиха над 40 градуса. В резултат на това електрическата мрежа беше изключително натоварена на фона на милионите домакинства, който прибягнаха към климатиците, посочва Ройтерс.

През изминалите няколко дни предупреждения за високи температури имаше и в провинция Шандун и в Пекин.

Китайската метеорологична служба предупреждава регионите да се подготвят за по-екстремни горещини тази година. Освен това настъпването на отделни горещи вълни преди обичайния летен сезон води до сериозни опасения в селскостопанския сектор за състоянието на реколтата.

Евентуални щети по реколтата биха довели до повишаване на цените, обостряне на инфлацията и до оказване на натиск върху китайската икономика, която се опитва да се възстанови от 3-годишната политика на нулев КОВИД, забавила растежа ѝ, отбелязва Ройтерс.

Анализатори продължават да обвиняват глобалното затопляне за неблагоприятното време. Според последните изследвания на Световната метеорологична организация има голяма вероятност от завръщане на природното явление "Ел Ниньо" по-късно през годината.

Развитието на "Ел Ниньо" най-вероятно ще доведе до нов скок на температурите в световен мащаб и може би дори до поставяне на нови температурни рекорди, каза генералният секретар на СМО Петри Талас.

У нас времето в следващите дни остава неустойчиво, макар с по-високи температури.

ИЗБРАНО