Изключително мощна буря, придружена със силен дъжд, градушка, светкавици и гръмотевици връхлетя София днес в ранния следобед. Стихията удари и други градове в страната, сред които Лом, Козлодуй, Асеновград, Самоков, Ботевград, Разград и други, става ясно от снимки в социалните мрежи.

Вижте снимки ТУК>>

Снимки: Meteo Bulgaria

Малко след 15 часа светкавици и гръмотевици започнаха да раздират небето над София, а улиците в столицата буквално се превърнаха в реки. Движението на много места беше затруднено и за автомобили, и за пешеходци.

За днес НИМХ на БАН беше издал предупредителни кодове за валежи до 25-30 литра на кв.м. в цяла България. Над страната се  развиваше купеста и купесто-дъждовна облачност, от която се изля дъжд и градушка.

Снимки: Meteo Bulgaria

Около и след обяд на много места имаше краткотрайни, но интензивни валежи, придружени с гръмотевици и ледени зрънца. Значителни по количество се очакваха те в Западна и Централна България. 

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца.

Над планините се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има гръмотевични бури и условия за градушки, предупредиха от НИМХ. Значителни по количество ще са валежите главно в Централна Стара планина. 

Снимка: БТА

През следващото денонощие ще бъде предимно облачно, съобщиха още от Националният институт по метеорология и хидрология. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество. Главно в Югозападна България е възможно и да прегърми. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен до силен и там валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Минималните температури ще са между 9° и 14°, в София - около 12°. Дневните температури ще се понижават, повече в Северна България, където на места в северозападните райони максималните ще остават под 15°. В останалата част от страната ще бъдат между 16° и 21°, в София - около 16°.