Активистката за климата Грета Тунберг беше глобена от шведски съд, след като беше призната за виновна за неизпълнение на полицейски заповеди по време на протест миналия месец, съобщава New York Times.

Вестникът допълва, че Тунберг и други хора са блокирали движението в Малмьо и не са се подчинили на полицейските заповеди да напуснат.

Според Ема Олсон, прокурор по делото, Тунберг "заяви пред съда, че е чула и разбрала заповедта, но е решила да не я изпълни", пише изданието. Той продължава: "В съда на г-жа Тунберг е било позволено да зададе въпроси на полицейския служител, участвал в епизода, според съобщения в местните медии, и тя е попитала как според него един човек може най-добре да забави климатичната криза.

Според шведския вестник Sydsvenskan полицаят е казал, че това е добър въпрос и че няма добър отговор." BBC News съобщава, че на Тунберг е било наредено да плати 3500 шведски крони - равностойни на 187 паунда.

Ройтерс твърди, че глобата ѝ е била изчислена пропорционално на декларираните ѝ доходи. Според "Гардиън" това е първата ѝ присъда за протест срещу изменението на климата.

Sky News съобщава, че часове след като е получила глобата си, Тунберг се е върнала на пристанището в Малмьо и отново е била "изведена насила" от полицията. Други издания, сред които Politico, The Hill и Daily Telegraph, също отразяват историята.