Няколко публикации съобщават за участието на Грета Тунберг в протестите срещу разширяването на въглищна мина в германското село Люцерат.

Politico съобщава, че Тунберг е била физически отстранена от полицията, след като е отказала да напусне района в неделя.

Изданието съобщава: "Активисти за климата са се настанили в селото в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия в продължение на повече от две години, за да протестират срещу разрушаването му с цел разширяване на въглищната мина Гарцвайлер.

В събота Тунберг се присъедини към тях, като заяви на голям митинг в полетата край Лютцерат, че компромисното споразумение на германското правителство със собственика на въглищната мина е "срамно". Тунберг заяви също така, че Германия "се е опозорила", като е отстранила протестиращите срещу изменението на климата от обекта, съобщава Ройтерс.

Във втори материал на Ройтерс се съобщава, че по оценка на полицията 6 000 протестиращи срещу климата са преминали в калта, за да протестират срещу разширяването на въглищната мина.

Вестник "Таймс", който прави репортаж от мястото на събитието, изчислява, че на обръщението на Тунберг са присъствали 35 000 протестиращи.

Ню Йорк Таймс съобщава, че през последните няколко дни повече от 1000 полицаи са присъствали, за да отстранят протестиращите срещу климата от мястото на разширяването на мината.

Le Monde добавя, че протестиращите срещу климата са обвинили полицията в "чисто насилие". Politico съобщава, че разширяването на мината може да се отрази зле на германската Зелена партия, която в момента има 118 от 736 места в националния парламент.

В статията се казва: "Политическата партия, отговорна за пръскането с лютив спрей, булдозерите и сделката за въглища с една от най-големите енергийни компании в Германия, са Зелените. И всеки протестиращ тук в събота го знаеше.