От полунощ до този момент над западните райони са паднали над 480 мълнии и светкавици, съобщава сайтът "LightningMaps.org". Дотогава остава в сила и жълтият код за краткотрайни валежи и гръмотевични бури в Западна България.

В Ловеч и Габрово количеството на гръмотевиците е подобно. Остава висока опасността от градушки.

Тази нощ дъждове и гръмотевични бури ще има над Северозападна България и Дунавската равнина.

В четвъртък тези явления се очаква да бъдат най-вече над Южна и Югоизточна България, където е обявен жълт код.

А заради огромното количество мълнии в страната се случиха множество инциденти. 

В София, в горичка до квартал "Дружба", 25-годишен мъж загина на място, ударен от мълния, докато разхожда кучето си. Негов приятел пък беше приет в болница с охлузвания, но в добро общо състояние. 

Дърво падна върху автомобил на ул."Кракра" в центъра на столицата след силната буря, която се изви. Не се съобщава за пострадали хора при инцидента.

Силна буря се разрази и в района на град Троян, където също имаше градушка и дори се образува ледена покривка.

 А в Добричко десетки щъркели, тръгнали на юг, бяха убити от токови удари

Птиците са открити случайно от екозащитник. Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците първо видял безжизнен щъркел на стълб от ектроразпределителната мрежа, но след това преброил 35 мъртви птици. По думите му от 7-8 години не се е случвало толкова щъркели да загинат на едно място.

Те са с голям размах на крилата, повече от два метра и в някакъв момент крило на птица да се опре в жицата, по която тече ток, от другата страна самата птица е кацнала на стълба и се получава токов удар от заземяването на електричеството. Птицата моментално загива и пада под стълба.", обяснява Илиев пред bTV.