Движението на фермерите (BBB) постигна голяма победа на изборите в холандските провинции в сряда, които ще определят състава на Сената, съобщава Politico.

Той продължава: "Селската партия се появи от нищото, за да изпревари дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте на изборите, разглеждани като референдум за работата на правителството.

Резултатите поставят под съмнение способността на правителството на Рюте да прилага строги политики, насочени към ограничаване на азотните емисии от фермите, които предизвикаха огромни протести на фермерите миналото лято."

Според екзитполовете ВВВ ще спечели 15 от общо 75 места, превръщайки се в най-голямата сила във висшата камара на парламента (с равен брой гласове с коалицията на лейбъристите и зелените), изпреварвайки с 10 места VVD, обяснява изданието: "Това е сериозен удар по управляващата коалиция на Рюте, която загуби осем от своите 32 места.

Макар че резултатите "едва ли ще повлияят на азотната програма на правителството на национално ниво", те могат да забавят нейното изпълнение, пише изданието. BBC News отбелязва, че плановете на правителството целят "да намалят вредните за биоразнообразието азотни емисии чрез драстично намаляване на броя на добитъка и изкупуване на хиляди ферми".

То добавя: "В навечерието на гласуването по улиците на Хага и пред залата, където се проведе дебатът на лидерите преди гласуването, се виждаха трактори на земеделски производители."

The Guardian цитира основателката на BBB Каролин ван дер Плас, която казва: "Не става въпрос само за азот, а за граждани, които не се виждат, не се чуват, не се вземат насериозно."

В отговор на резултата Рюте, министър-председател от 2010 г., заяви, че резултатът не застрашава правителството: "Мисля, че кабинетът може да остане стабилен през следващите години, защото имаме партии, които искат да поемат отговорност." Въпреки това, отбелязва вестникът, "резултатът изглежда ще усложни сериозно остатъка от премиерския му мандат".

Той обяснява: "По принцип лидерът на десните либерали би могъл да се обърне към алианса PvdA/Зелената левица за мнозинство в Сената, необходимо за приемането на ново законодателство.

На практика и двете партии заявиха, че ще блокират цялата програма на коалицията за климата, освен ако тя не отиде по-далеч и по-бързо, например чрез затваряне на всички въглищни електроцентрали в рамките на две години и спиране на субсидиите за индустрията, базирана на изкопаеми горива."