След рекордно топлия януари и втория най-топъл февруари, март 2020 г. стана вторият най-топъл в историята на наблюденията. Периодът от началото на 2020 г. (трите месеци януари, февруари, март) също зае второ място.

Според Националния център за информация за околната среда на NOAA, периодът от началото на 2020 г. (януари до март) също се превърна във вторият най-топъл.

Средната глобална температура на сушата и океана през март беше с 1,16 ° C по-висока от средната стойност за 20 век и стана втората най-висока температура след март 2016 г. Март стана най-топъл в Южна Америка. Рекордна аномалия се наблюдаваше в някои региони на Атлантическия и Индийския океан, в западната част на Тихия океан, както и в някои райони на Южна Северна Америка, Азия и Африка.

Глобалната температура на земната и океанската повърхност от началото на годината (януари-март) е с 1,15 ° C над средната за 20-ти век, и това я прави втората най-топла в 141-годишната история на наблюденията.

Този период е бил по-топъл само през 2016 година и е вторият най-топъл за Северното и Южното полукълбо. В Европа и Азия тя е най-топлата в историята на наблюденията на годината.

Освен това периодът от началото на годината (януари-март) беше рекордно топъл в различни части на Централна и Южна Америка, както и в Атлантическия, Индийския и Западен Тихи океан. През този период нямаше рекордно ниска температура нито на сушата, нито в океана. Вижте картата.

Снимка: НОАА

Площта на морския лед в Арктика през март е с 4,2% по-ниска от средната 1981-2010 г., която е 11-та сред най-малките. Сезонният максимум на ледовете в Арктика беше достигнат на 5 март, а той беше и 11-и сред най-малките. Морският лед в Антарктида заема площ, близка до нормалната.

Снимка: НОАА

Снежната покривка, според Rutgers Global Snow Lab, в Северното полукълбо е под нормата и заема 5-то място в класацията на най-малките площи през март за 54 години наблюдение. В Северна Америка снежната покривка беше почти нормална, в Евразия - четвъртата най-малка.