Последният месец на изминалата 2019 година се оказа със значително по-високи от обичайните температури и количества валеж  наполовина от обичайните.

Средно месечните температури за страната бяха по-високи от обичайните с два градуса и половина. Нещо повече. По Коледа, 25 декември, температурите бяха с повече от 3 градуса по-високи за изминалия период, но последната седмица с температури около нормалните, редуцираха разликата и положителната амплитуда намаля на месечна база,

Най-наднормените места в страната бяха по морето и в хълмистите части на низините, чувствителни на южен пренос, както и в Североизточна България. 

Във Варна, Силистра, Разград, Ловеч и др. в тези райони температурите надвишаваха обичайните с близо 4 градуса.

По-голямата част от низините беше с положителна аномалия от около 2 градуса и половина, а най-близки до нормалните бяха температурите в Софийско, другите високи западни полета, Нормална температура имаше в Сандански, където аномалията беше само половин градус, т.е говорим за температура в норма (ако  не надвишава  или не е по-ниска с повече от един градус от нормата за месеца).

При валежите има ясно подчертана тенденция: месецът е сух. Само  на места по планинските части валежите доближават обичайните. В почти цялата равнинна част на страната извън планините, валежите са около, а на много места и под нормалните за месеца.

При това разликата е голяма - в много пунктове валежите са между 10 и 50  на сто от нормалните.

Трябва да се отбележи и, че освен в планините, сняг валя само 1 или 2 пъти в Софийско и Сандански, а в последните дни - на североизток и в части от Предбалкана, като и там имаше символични 1-2 до няколко сантиметра.

В по-голямата част от низините все още не е валял сняг, а очакваните валежи около Йордановден няма да бъдат повсеместни, което означава, че половината зима ще е минала без сняг за съответните райони.