Ново изследване показва, че през 2023 г. екстремните горещини ще убият повече американци, отколкото през която и да е друга година за почти четвърт век, съобщава Hill.

Документът, публикуван в Journal of the American Medical Association, установява, че най-малко 2325 души са починали от горещините в САЩ през миналата година, пише изданието: "Проучването, което използва записи, датиращи от 1999 г., установява, че годишните смъртни случаи в повечето случаи остават стабилни, включително най-ниската точка през 2004 г., до средата на 2010 г., когато започва възходяща тенденция.

Кулминацията на увеличението е миналата година, която е била и най-горещата година в историята."

Изследователите предупреждават, че "настоящата траектория вероятно ще продължи поради изменението на климата", пише Los Angeles Times.

Си Ен Ен води с констатациите, че като цяло смъртните случаи в САЩ, свързани с горещините, са се увеличили със 117% от 1999 г. насам, "като за този период са загинали най-малко 21 518 души".

Съавторът д-р Джефри Хауърд от Тексаския университет казва пред изданието, че смъртните случаи, свързани с горещините, вероятно са подценени: "Начинът, по който се попълват смъртните актове, показва, че хората, които ги попълват, не винаги знаят всички обстоятелства, довели до смъртта. Фактът, че виждате тази тенденция, ми подсказва, че вероятно има много повече смъртни случаи, които просто не сме в състояние да измерим."

Данните от проучването показват, че смъртните случаи, свързани с горещините, са най-много в Аризона, Калифорния, Невада и Тексас, отбелязва CBS News. Изданието цитира и Хауърд, който казва: "Това не е страшно изненадващо, защото знаем, че това са едни от най-горещите региони в страната, но засилва факта, че рискът варира в регионален план."

Във връзка с това в. "Гардиън" съобщава как градовете в САЩ работят за защита на изолираните хора при горещини, а в друг материал в. "Гардиън" съобщава, че в Австралия е регистрирана най-горещата зимна температура в историята, като температурата в Ямпи Саунд в района на Кимбърли в Западна Австралия е достигнала 41,6 С.

Изданието добавя: "Учените твърдят, че Австралия е на път да регистрира най-горещия си август в историята, тъй като глобалното затопляне скъсява зимата и носи топлина, характерна за пролетта и лятото."