200 милиона евро - толкова са изплатили през 2019 година застрахователните компании в Германия за щети, причинени от мълнии. Става дума за общо 210 000 застрахователни случая. Нов телевизор можем да си купим, но как самите ние да не пострадаме по време на гръмотевична буря?

Всяка година в Германия падат между 500 000 и 600 000 мълнии, а около 250 човека постъпват в болница след удар от мълния. Осем души умират средно на година - или на място, или по-късно от последиците. В световен мащаб жертвите на удар от мълния достигат 24 000 души на година.

Най-надеждното и безопасно място по време на гръмотевична буря са сградите, оборудвани с гръмоотводи, както и автомобилите. Какво препоръчват експертите, за да сведете до минимум рисковете, ако лошото време все пак ви застигне някъде по пътя - в гората или планината, по време на поход, риболов или плуване?

Кога става опасно?

На първо място трябва да знаете кога гръмотевичната буря започва да представлява опасност. За тази цел пребройте колко време изминава между светкавицата и гръмотевицата, която чувате едва по-късно. Ако броите по-малко от 10 секунди, значи гръмотевичната буря е на около 3 километра от вас. При по-малко от 3 секунди вие сте в окото на бурята и се налага да действате незабавно.

Не стойте под дърво!

Една стара поговорка в Германия гласи: "По време на буря скрий се под бук, но бягай от дъб". Съвременните познания обаче опровергават това поверие - то се оказва пълна заблуда. Защото по време на гръмотевична буря в никакъв случай не бива да се криете под дърво.

На поне 10 метра от най-високата точка

По правило мълнията удря най-високата точка. Затова трябва да се избягват дървета, телеграфни стълбове и пр. Безопасното разстояние от тях е най-малко 10 метра.

Търсете най-ниското място

Ако гръмотевична буря ви застигне извън населено място, незабавно потърсете най-ниската точка - ров, изкоп, яма. Там заемете следната поза: клекнете и прегърнете коленете си ръце. Но първо се отървете от всички метални предмети и ги оставете на поне 5 метра от вас.

Не лягайте на земята!

В никакъв случай не бива да лежите на земята. Това увеличава опасността, ако мълния падне някъде наблизо. В случай че се движите в група от няколко човека, трябва незабавно да се разпръснете така, че помежду ви да има около 3 метра разстояние. В планината относително безопасно място е на около 1 метър от стръмни или отвесни скали.

Най-опасното място

Най-опасното място по време на гръмотевична буря са басейните и езерета - тук пораженията стигат до 100 метра от мястото, където е паднала мълнията. Затова още при първите признаци на приближаваща буря къпещите се трябва незабавно да излязат от водата. Ако сте с лодка или яхта, трябва бързо да се насочите към брега и да стоите на най-ниското място на борда и по-далеч от метални предмети и мачти.

Ако бурята ви застигне на път

Ако бурята ви застигне, докато сте на път с велосипед или мотоциклет, трябва незабавно да преустановите движението и да потърсите убежище в сграда или на друго безопасно място. Ако наблизо няма такива места, клекнете и обгърнете коленете си с ръце - най-добре на тротоара и задължително на поне 5 метра от велосипеда или мотоциклета.

Останете в автомобила!

Ако пътувате с кола, най-сигурното място по време на гръмотевична буря е самият автомобил. Той представлява един вид Фарадеев кафез на колела. Препоръчително е да спрете колата, но задължително по-далеч от дървета.

Ако сте на палатка

Ако сте на къмпинг на палатка, най-добре е да се скриете в колата. А ако не разполагате с автомобил наблизо, попитайте съседите си дали биха могли да ви приютят временно в тяхната кола или каравана.

Спасени животи

Накрая да споменем и това: информационните кампании как да се държим по време на гръмотевична буря са много важни. В САЩ например благодарение на тях през последните десетилетия броят на хората, убити от мълнии, е спаднал от няколкостотин на няколко десетки души годишно.

Материалът е публикуван ТУК >>