Както знаем, гравитационното привличане на Луната е отговорно за приливите и отливите. Но лунната светлина? Светлината на Луната също засяга живота на Земята.

Разглеждайки няколко примера за влиянието на лунната светлина, човек може да види колко неочаквано Луната оформя живота на Земята. Някои животни, особено нощни, адаптират ловните и размножителните си дейности спрямо лунната светлина.

Някои животни виждат по-добре през нощта. Жертвите на хищниците знаят, че щом ги виждате, можете да ги изядете, така че е разумно да се скрият, когато луната е ярка и пълна.

>>>Снимки на лунна светлина>>>>>

Луната може да повлияе и на някои видове поведение по време на чифтосване, например някои язовците са по-активни по време на новолунието, а по време на пълнолунието активността им рязко намалява. Едно от обясненията за това е, че сватбените ритуали на язовеца са продължителни, така че чифтосването на ярката светлина на пълната Луна би ги поставило в опасност.

Много видове корали се размножават по или около пълнолунието. Докато други фактори, като времето и температурата на водата, също влияят на тяхното възпроизвеждане, събитието се случва около пълнолуние.

Някои видове бухали стават по-активни по време на пълнолунието, както при чифтосване, така и при показване на перата на потенциалните си партньори. В изследването на евразийския бухал, учени установили, че перата на бухала може да са по-забележими в светлината на по-светлата луна.

Ephedra foeminea, растението ефедра, отделя захарни вещества за привличане на опрашители по време на пълнолунията през юли. Учените, въпреки че виждат корелацията, все още не знаят защо се случва това.

Хората, разбира се, също разчитат на лунната светлина. Това е било особено важно преди създаването на изкуственото осветление, но някои неща не са се променили и досега. Някои земеделски производители произвеждат култури по лунния календар.

Има дебат за това, дали луната има положително въздействие върху реколтата, но някои книги за градинарството все още предлагат да следват древната традиция.

Тъй като луната е тясно свързана с живота на Земята, трудно е да се разбере дали ни влияе само светлината на Луната и къде са вплетени и други фактори.