С годините хората са станали по-чувствителни към магнитните бури и причината за това е начинът, по който живеем. Това смята психиатърът доц. Веселин Герев.

"Ние живеем в свят от бетон и стъкло, а те са изолатори на естествения магнитен фон на Земята. Той е много минимален, но с течение на годините нашето тяло е свикнало да работи на базата на този фон. Когато се изолираме и намаляваме драстично земния магнитен фон, тогава и най-малките му колебания се усещат много по-осезаемо", обясни пред Нова тв доц. Веселин Герев.

При здравите хора страдат най-много тези, които работят в затворени помещения. Излизайки навън, те започват да усещат отпадналост, главоболие, леко сърцебиене. Освен това се влошава сънят им, често се будят.

При хронично болните хора най-много страдат тези със сърдечно-съдови заболявания, защото магнитното поле предизвиква съдоразширяване и кръвното налягане пада.

Добрата новина е, че в магнитно отношение месец юли се очаква да бъде много спокоен. Такава е прогнозата на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

"Слънцето е спокойно, няма за какво да се притесняваме. Може да има магнитни бури, но тяхната честота ще е много слаба", обясни доцент Петя Трифонова.