През юли, по време на периодите с валежи, въпреки топлото време, опасността от пожари беше минимална. През последните седмици, с напредването на сухия августовки период, на картите на отговорните институции нараства.

В рамките на следващит 7-8 дни у нас съществени  валежи, с изключение на изолирани  слаби локални  краткотрайни превалявания, не се очакват.

Това ще доведе до постъпателно нарастване от ден на ден на пожарната опасност, особено  в ниско разположените сухи места по поречието на Дунав  и  в Тракия.

Днес съществена промяна на времето няма да настъпи. Предимно слънчево, с развитие на купеста облачност, но малка вероятност за локални краткотрайни валежи. По Черноморието ще има средна и висока облачност, по-значителна по Южното. Горещо, с температури от 30 до 35, на места в низините и до около 36 градуса.

В събота и неделя съществена промяна на времето не се очаква. Ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност, но без валежи. Температурите ще бъдат от 31 до 36 градуса, за София 30, 31. Ще духа слаб, в източните и югоизточни части временно умерен и засилен вятър от североизток, особено в събота.

През двата почивни дни времето ще бъде подходящо за планина. На надморска височина 1200 метра температурите ще бъдат около 23, 24 градуса. Ще има купеста облачност в следобедните часове, но валежи са малко вероятни и там.

По морето ще бъде слънчево, но доста ветровито: ще духа умерен вятър от североизток, а вълнението ще бъде значително.