Проучването през март на американския монитор на засушаването отразява удивителния обрат - поне за сега, след тежката, продължителна суша, която намали доставките за напояване на земеделските производители и принуди властите да вземат строги мерки за опазване на домакинствата. Не на последно място, рекордната и незапомнена суша причини и подхрани редица смъртоносни пожари.

Сравнително малък участък от най-южния район на Калифорния, включително повечето от окръг Сан Диего, остава с етикет "необичайно сух" в индекса на засушаването, както и малък участък в крайния северен край на щата, по границата на Орегон.

Снимка: drought.gov

Но средата на март бележи първия път от средата на декември 2011 г., при който 100% от щата е класифицирана като свободна от суша, дефинирана като дефицит на влага, достатъчно тежък, за да предизвика социални, екологични или икономически проблеми. Условията бяха класифицирани като нормални за 93% от територията. Настоящата картина бележи значително подобрение от само преди една година, когато почти 70% от Калифорния все още са класифицирани като страдащи от умерена до тежка суша.

Това, което причини разликата, беше една от най-влажните зими в Калифорния - поредица от тихоокеански бури, за които дирбг писа.

Те попълниха езерата и резервоарите и оставиха доста над нормалната снежна покривка в планината Сиера Невада, най-големият източник на прясна повърхностна вода в щата.

Само преди три години снежната покривка на Сиера беше намаляла почти до нула. Две години по-късно, в началото на 2017 г., тогавашният губернатор Джери Браун отмени официално състоянието на суша след рекордните валежи.

Експерти твърдят, че люлеенето на махалото от суша до потоп и обратното, са илюстрация на променливостта на крайните климатични условия, които Калифорния може да очаква в ерата на климатичните промени.

"Сухите условия могат бързо да се върнат", каза за Лос Анджелис Тайс Джесика Блъндън, климатолог от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

Прекалено високите валежи тази зима в западните части на САЩ спомогнаха за облекчаване на засушаванията в по-голямата част от региона, запълване на водоемите и възстановяване на снежните запаси, но също и причиниха лавинна опасност в Колорадо.

Докладът е подготвен от експерти от NOAA, Националния център за контрол на засушаването в Университета на Небраска и Министерството на земеделието на САЩ.