Изследване за 17 милиона долара беше осуетено заради лоши метеорологични условия.

Екип от учени от Университета в Манитоба и четири други университета беше в средата на първата фаза на четиригодишно проучване за това как изменението на климата засяга района около залива Хъдсън, се казва в изявление на университета.

Изследването, наречено BaySys, започнало през април 2018 г., но малко по-късно учените са поискали помощ от ледоразбива на канадската брегова охрана.

Поради повишаването на температурата в Арктика, опасни ледникови блокове са достигнали територии по-южно от обикновено.

Ледоразбивачът "Амундсен" непрекъснато бил принуден да спасява експедицията по северното крайбрежие на Нюфаундленд. В резултат на това, се е наложило проучването да бъде отменено.

"Предвид трудните ледникови условия и увеличените разходи за операции на ледоразбивача, ние решихме да прекратим операцията BaySys", съобщава в изявление д-р Дейвид Барбън, главен учен от експедицията на BaySys.

"Втората седмица забавяне означава, че целта на нашите изследвания е просто невъзможна за постигане, без да бъдем изложени на опасност".

Барбър и неговият екип потвърдиха, че по-голямата част от леда, който са срещнали близо до брега на Нюфаундленд, наистина е от Арктика.

ИЗБРАНО