Климатичните промени вече се усещат в Нова Зеландия и трансформират страната, сочи нов доклад на правителствени експерти, цитиран от ДПА.

Докладът включва анализ на данните за температурата от 30 точки, според които климатът на страната се затопля.

Измерванията, направени между 1972 г. и 2019 година, показват увеличаване на средната годишна температура на 28 от 30-те контролни поста, а през зимата - на всичките.

Започват да се наблюдават и по-екстремни прояви на климата, като проливните дъждове, горещите вълни и сушите зачестяват. Обемът на леда в глетчерите е намалял, а средното морско равнище нараства с 1,81 милиметра годишно откакто започва водене на статистиката преди над 100 години.

Докладът не предлага решения, а трябва да се използва като източник на информация за дискусиите и избора за "наследството, което оставяме", отбелязва ръководителката на екипа експерти Вики Робъртсън.

В Нова Зеландия парниковите емисии според прогнозите ще намалеят през идните десетилетия, но с недостатъчно бърз темп, за да бъдат изпълнени целите на страната за 2030 година, приети според Парижкото споразумение за климата, допълва докладът.