Големият бариерен риф в Австралия е загубил над половината от коралите си след 90-те години на миналия век и учените се опасяват, че загубата в резултат на периодично избелване ще компрометира способността му да се възстанови, съобщават световните агенции, позовавайки се на австралийско изследване.

Според авторите му броят на малките, средните и големите корали както в плитки, така и в по-дълбоки води е намалял с над 50 процента между 1996 и 2017 г.

Рекордните температури, предизвикали избелващи събития през 2016 и 2017 г., са довели до намаляване на броя на младите корали и размножаващите се възрастни, обяснява Тери Хюз, един от авторите на изследването от университета "Джеймс Кук".

"Това означава, че устойчивостта на рифа, способността му да се съвземе от повтарящи се масови избелващи събития, е компрометирана", казва Хюз.

"Преди смятахме, че Големият бариерен риф е защитен от своя огромен размер. Резултатите от изследването ни обаче показват, че дори най-голямата в света и относително добре защитена рифова система е изложена на увеличаващ се риск и упадък", допълва ученият.

Избелването по-рано през тази година е причинило повече щети на южната част на рифа, отбелязва Тери Хюз.

През март Големият бариерен риф претърпя най-сериозното си избелване - третото за пет години.

Големият бариерен риф с дължина 2300 километра е разположен край североизточния бряг на Австралия и представлява най-голямата и впечатляваща система от корали в света. От 1981 г. рифът фигурира в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.