Глобалното затопляне на климата може да е довело до предаването върху човека на коронавируса, предизвикващ Ковид-19, като е осигурило нови местообитания на прилепите, се казва в проучване, цитирано от Франс прес.

Предполага се, че тези летящи бозайници са преносителите на коронавируса.

Учени от университета в Кембридж моделирали присъствието на популации от различни видове прилепи, като използвали същевременно данни за температурите и валежите. По този начин била определена локализацията на флората, присъща за х абитата им.

Според тези модели през последните 100 години, 40 вида прилепи са разширили местообитанията си в обширна зона, обхващаща Южен Китай, Бирма и Лаос.

Всеки от вирусите бил преносител средно на 2,7 коронавируса. Това означава, че потенциално в тази зона са се разпространявали 100 различни вируса, откъдето е дошъл и SARS-CoV-2.

"Далеч сме от мисълта, че пандемията нямаше да настъпи, ако не бяха налице климатичните промени. Но трябва при всички случаи да вземем предвид увеличаването на броя на прилепите в тази зона и броят на коронавирусите, на които са преносители", заяви водещият проучването Робърт Майър.

Точната верига на предаване на SARS-CoV-2 тепърва трябва да бъде установена, но климатичните промени и разрушаването на екосистемите правят така, че контактите между хора и животни от дивата природа стават много по-чести, изтъква ученият.